#töissäsavonlinjalla: Nataliian joulu

Meillä Savonlinjalla työskentelee yli 400 työntekijää, joista muutamat tulevat joulukuun aikana kertomaan hieman itsestään ja joulunvietostaan. Esittely on osa Savonlinjan joulukalenteria, jonka kaikkia luukkuja voit seurata Facebookissa aina jouluaattoon saakka.

Tänään esittelyssä on Lappeenrannassa työskentelevä Nataliia, joka on syntynyt Ukrainassa ja asunut suomessa kahdeksan vuoden ajan. Suomalaisten jouluperinteiden lisäksi hänen kotonaan joulua vietetään myös Ukrainan perinteiden mukaan.

Nataliia viettää joulua perheensä ja sukulaistensa kanssa. Aviomiehen ja lasten lisäksi joulunvietossa on mukana myös sukulaisia miehen puolelta. ”Ukrainan tapahtumien vuoksi tänä vuonna myös oma äitini ja kummityttöni saapuvat suomeen joulun viettoon. Normaalisti pidämme yhteyttä videopuheluiden välityksellä.”

Jouluaatto kuluu myös heidän perheessään monille tutuilla tavoin. Aamulla syödään joulupuuro, päivällä viedään kynttilät hautausmaalle ja iltapäivällä kokoonnutaan kaikkien sukulaisten kanssa joulupöydän ääreen. Päivä kuluu yhdessä nauttien, syöden ja jutellen. Myöhemmin avataan myös lahjat ja katsotaan mitä kukakin sai. Joulupäivänä vietetään yhdessä glögi- ja saunailtaa.

Joulupöydässä nautitaan perinteisiä herkkuja suomesta ja ukrainasta. Suomalaisiin perinneruokiin kuuluvat lohi, rosolli, porkkana- ja lanttulaatikko sekä karjalan paisti. Ukrainalaisia jouluruokia pöydästä löytyy erilaisia lihasalaatteja majoneesilla, kuten Olivje-salaattia, sekä kalasurimisalaattia ja silliä. Nataliian suosikin, kalasurimisalaatin ohjeen löydät esittelyn lopusta!

”Minulle joulussa tärkeintä on ajanvietto sukulaisten kanssa, kun pääsemme kaikki tapaamaan yhdessä. Tänä vuonna haluan toivottaa kaikille rauhaa ja hiljaisuutta maan päällä. Vuoden tärkein toiveeni on, että sota loppuisi ja rauha tulisi koko planeetalle.”

Ohje Natalian helppoon kalasurimisalaattiin:

400g kalasurimia (löytyy mm. Prismasta)
1 tölkki maissia
8 keitettyä kananmunaa
Maustamaton majoneesi

Pilko kalasurimit ja kananmunat pieniksi kuutioiksi. Yhdistä kaikki aineet keskenään ja mausta majoneesilla. Valmista, nauti!